Ammouliani, perla din Halkidiki-Ammouliani, destinatia perfecta…

Ammouliani, perla din Halkidiki

Ammouliani, destinatia perfecta de vacanta pentru Halkidiki

  • 1271
Alykes Beach

            Există o mulțime de locuri minunate unde uiti de timp și de griji, unde se poate naște o poveste de dragoste sau unde pur și simplu te poți bucura de mare, soare si peisaje fantastice  pe una dintre plajele micuțe si ascunse, savurând o băutură rece, neapărat grecească!  Unul dintre aceste locuri este Ammouliani, o mică insulă grecească cu o suprafață de 6 km pătrați, amplasată între brațele Athos si Sithonia, în golful Agios Oros. Este singura insulă locuită permanent din Halkidiki.

            În trecut, Ammouliani a fost proprietatea Mănăstirii Sfintei Vatopedi de pe Muntele Athos, călugării ocupându-se de plantațiile de măslini și de creșterea animalelor. Mai târziu, după 1925 pe insulă și-au găsit refugiul oameni plecați din Asia Mică, aceștia punând bazele unei mici așezări unde activitatea principala era pescuitul.

Astăzi, Ammouliani este o așezare unde cultura, tradițiile și obiceiurile străvechi sunt prezente permanent în viața de zi cu zi a comunității, turiștii bucurându-se de o lecție de istorie la Muzeul Etnografic, construit de călugării Mănăstirii Vatopedi.

In prezent,  pe micuța insulă trăiesc aproximativ 600 de suflete, care se ocupă în special de turism, mare parte dintre ei formează familii care își împart afacerile din zonă, unii dețin pensiuni sau hoteluri, alții restaurante, beach baruri, sau magazine cu tot felul de produse tradiționale.  Ammouliani este o poveste de familie, unde totul este optimizat astfel  încât  turiștii să se simtă răsfățați de atenția gazdelor. Dar poate elementul care te cucerește, este zâmbetul nelipsit de pe chipul gazdelor. Știu să asculte, știu să povestească, dar mai ales știu să-ți facă ziua minunată! Te simți printre prieteni și îți dorești să revii!

În ultimii ani, Ammouliani a devenit o destinație de vacanță din ce în ce mai căutată, vestea despre ospitalitatea gazdelor, gastronomia locală, tradițiile și minunatele plaje ale insulei, determinând turiștii să caute și să rezerve din timp opțiuni de cazare potrivite nevoilor de vacanță. Vara, în sezon, insula se aglomerează, pe lângă cei aproape 12.000 turiști, în micuțul port turistic, acostează zilnic numeroase ambarcațiuni de croazieră, sosite din diferite porturi ale Greciei.

În Ammouliani există numeroase posibilități de cazare, de la hoteluri cu zeci de camere (Sunrise Hotel, Ammouliani) , până la hoteluri micuțe, boutique hoteluri intime, inundate în leandri infloriti, cu o panoramă superbă către Athos si golful Agios Oro (Vila Chara) , Tarifele variază în funcție de condițiile hotelului, dacă pentru un hotel cum este Sunrise sau Ammouliani, hoteluri de 4 stele, tariful în sezon este 80-90 euro camera pe noapte cu mic dejun inclus, pentru apartamentele dotate cu chicinetă tariful ajunge la 50 de euro. În extrasezon, tarifele sunt mai mici cu până la 30-40%.

Camerele asigură tot confortul necesar unei vacanțe reușite, însă cei care își petrec concediul în Ammouliani o fac pentru plajele deosebite, pentru mâncarea tradițională dar și pentru locurile unice care se pot vizita.

Am fost cazat timp de o săptămână la Thalassa Hotel, un boutique hotel micuț care m-a fascinat și cucerit din primul moment în care l-am văzut. 

Hotelul este amplasat într-o zonă retrasă, la câteva minute de mers lejer pe jos către portul turistic, zona 0 a insulei si totodată polul comercial si de relaxare.

Thalassa Boutique Hotel  este o afacere de familie, așa cum sunt multe de acest gen pe insulă, fiecare membru de familie gestionează câte un hotel, tavernă sau magazin. Thalassa Boutique este gestionat chiar de familia Martigakis, care se ocupă de promovarea turistică a insulei. Am fost serviți la micul dejun chiar de proprietara vilei si de mama acesteia, care în permanență s-au interesat de nevoile si dorințele noastre, dar care ne-au povestit și despre istoria insulei, preocupările localnicilor și activitatea lor. Totul cu zâmbetul pe buze!  Hotelul este practic un mic muzeu unde pot fi admirate o mulțime de exponate tradiționale lucrate manual de către mama proprietarei, pasiune pe care o are de mic copil. Îmbină într-un stil elegant mitologia greacă cu frumusețea Mării Egee, dând naștere unor bijuterii artizanele care pot fi cumpărate, ca amintire de la Thalassa Boutique Hotel. Chiar și camerele hotelului sunt decorate astfel!

Mi-a plăcut faptul că în pemanență ușa de la balconul camerei mele a stat deschisă, chiar si când am fost plecat din cameră. Nu mi-a dispărut nimic, desi oricine avea acces la curtea interioara, la terasa si camera mea. De altfel, masinile in Ammouliani stau cu cheile în contact, ușile la case sunt deschise, acolo nu se fură nimic. Dacă stau bine să mă gândesc, nici poliție n-am văzut pe insulă!

În zona portului există numeroase terase si taverne unde turiștii se pot bucura de numeroase preparate pe bază de pește sau tradiționale, pot savura o bere rece sau pot încerca înghețata și dulciurile preparate iscusit, după rețete proprii.

Tarifele țin cont de restaurant,  găsim restaurante pe malul mării cu preparate tradiționale din fructe de mare sau internatioanale unde preturile sunt pe măsură (25-30 euro), dar si terase unde poți comanda o bere si un gyros cu doar 6 euro.

Nu doar în zona portului se mânâncă bine, există taverne în zona plajelor căutate de turiști datorită preparatelor speciale din carne de porc, miel, vită și pește, cu ingrediente secrete si arome unice, care savurate cu un vin de calitate adus din Athos, poate garanta succesul unei seri minunate și dorința de a reveni.

Ce mi s-a părut interesant este faptul că hotelurile n-au adoptat serviciile all inclusive sau demipensiune întâlnite pe continent, ele oferă doar mic dejun, restul meselor putând fi servite la restaurantele si tavernele din jur a la carte. Astfel câștigă și hotelul și restaurantul dar si turistul, nefiind obligat să revină în același loc. Sănătos și foarte interesant  punct de vedere.

În Ammouliani nu vom întâlni cluburi sau discoteci, este o insulă unde se pune accent pe familie, liniște si relaxare. Muzica de la taverne nu deranjează, iar turiștii sunt mulțumiți. În general se termină înăinte de miezul nopții.

Ammouliani deține în patrimoniu 23 de plaje, unele mai cunoscute, altele mai puțin cunoscute, retrase și intime, cu un farmec aoarte.. Poate cea mai cunoscută plajă este Plaja Alykes, singura plajă certificată "blue flag" de pe insulă, are cam 1 km lungime, are o lațime de aproximativ 20 metri, beach baruri, taverne, camping pentru corturi sau rulote. Marea are o culoare care te năucește, un turcoaz desăvârșit, așa cum găsim de jur împrejurul insulei. Pentru cei care nu au mașină, există un microbuz care periodic face turul celor mai populare plaje.

Dar dacă este să recomand o plajă anume, poate că plaja de pe insula Drenia mi-a plăcut cel mai mult. Acolo se ajunge doar cu barca, este o plajă amenajată, intrarea în apă este lină, culoarea mării este de un albastru fascinant, care te zăpăcește. Si aici există un beach bar de unde poți comanda tot ce dorești. 

Cam pe toate plajele nisipul este deosebit de fin, intrarea în apă lină, pe unele plaje există fund nisipos, pe altele întâlnești bolovani, important este că apa este limpede, curată și foarte caldă. Te ține la suprafață din cauza salinității accentuate, deci este ok si pentru cei care știu mai puțin să înoate.

Șezlongurile nu se plătesc pe nici o plajă, este suficient să comanzi o băutură și te poți bucura toată ziua de mare, soare si peisaje de poveste. Dar vă garantez că veți consuma mai mult pentru că tarifele sunt de bun simț si căldura năucitoare.

Ammouliani este o insulă liniștită fără cluburi, discoteci și viață de noapte. Întâlnești restaurante, baruri si taverne, există chiar si un restaurant unde proprietarii cântă live, dar totul se închide la miezul nopții.

În zona centrală a insulei descoperim o multime de magazine cu suveniruri, se poate cumpăra aur si argint, dar si foarte multe produse de pe muntele Athos, de la icoane, ulei de măsline și vinuri, până la săpunuri, brățări și lănțisoare, toate autentice .Este imposibil să nu-ți dorești o amintire de pe Ammouliani!

Excursia pe Muntele Athos a fost cea mai interesantă, am admirat de la 500 metri pe mare, 12 mănăstiri dintre cele mai mari si frumoase, cu ziduri înalte din piatră, pentru apărare. Am ascultat povestile lor, spuse în mai multe limbi de circulație internatională, inclusiv în română.  Am facut multe fotografii, o parte dintre ele le-am postat (și) aici.

O alta excursie interesantă este în jurul insulei Ammouliani, cu popas pe micuța insulă Drenia (Insula Măgarilor), o mică insulă nelocuită de oameni  unde în trecut trăiau doar măgari. Acum, în locul măgarilor au apărut șezlonguri, umbrele și beach baruri, unde turiștii se pot relaxa în voie... De fapt, până când aud fluierul conducătorului ambarcațiunii, pentru revenirea pe Ammouliani.

Se pot închiria bărci fără a deține permis de conducător de ambarcațiune, tariful fiind până în 100 de euro pentru toată ziua, dar daca sunteți o familie sau un grup de 4 persoane, eu zic că se merită. Puteți merge oriunde în jurul insulei, puteți stationa oriunde (nu în zona portului), ambarcațiunea fiind prevăzută la prova cu o ancora.

Cum ajungem  în Ammouliani?  

De oriunde veniți, musai trebuie să ajungeți în portul Tripiti, locul de unde ne putem îmbarca la bordul unuia dintre cele 2 ferryboat-uri care face legatura cu insula Ammouliani. Costul este de 10 euro pentru autoturism si 2,5 euro pentru fiecare pasager, călătoria durează în jur de 15-20 minute.

În perioadele aglomerate, la bordul ferryboat-ului pot intra in jur de 70 autoturisme, care urcă cu spatele și sunt poziționate foarte aproape unele de altele, deci aveți nevoie de oglinzi reglate perfect dar și de puțina indemânare.

Din București și până la Tripiti sunt în jur de 750 km, cu ieșire pe la Giurgiu și intrare in Grecia prin vama Kulata, dacă plecați la miezul nopții din București, în jurul orei 10 sunteți la Tripiti, cu tot cu opriri, alimentări, poze, etc.

Altă modalitate de a ajunge în Ammouliani este prin Salonic, cu avionul,  apoi luați un autobuz, taxi sau închiriați o mașină către Tripiti, la costuri corespunzătoare.

Odată ajunși în Ammouliani esti copleșit de culoarea mării, un turcoaz de poveste care îți bucură sufletul, o apă cristalină unde poți urmări peștii înotând în voie. Clădirile din zona animată a insulei respectă aceeași linie arhitecturală cu influențe mediteraniene, clădiri albe cu arcade din piatră, balcoane largi cu multe flori si acoperisuri dintr-o singură culoare.

Povestea Ammouliani a fost minunată. nu pot să nu-i dau Cezarului ceea ce i se cuvine. Pentru că Ammouliani pe lângă minunatele plaje înseamnă și multă istorie, tradiție dar mai ales prietenii care te asteaptă oricând cu zâmbet și brațele deschise. Este o destinație de vacanță pe care o recomand din toată inima!

Deci, haideți în Ammouliani!

Vezi tot albumul

Nu sunt comentarii.

Adaugă un comentariu

Cazanele Dunării - locul secret…

Cazanele Dunării este un loc unic…

  • 14.04.2024 - 20:16
Top 10 destinații turistice…

Pentru al doilea an consecutiv,…

  • 12.02.2024 - 19:03
Vitamină pentru suflet - Muzeul…

Curtișoara, locul unde tradițiile…

  • 03.02.2024 - 14:44
Hotel Viceroy , bijuteria de…

Singurul hotel de 5* de Kopaonik,…

  • 10.09.2023 - 15:00
Kopaonik stațiunea de 5* a…

"Viața este minunată pentru că…

  • 09.09.2023 - 14:25
Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc