Novi Pazar sau bucuria de a cunoaște o altă Serbie-Vezi ce poți…

Novi Pazar sau bucuria de a cunoaște o altă Serbie

Vezi ce poți face în Novi Pazar, dacă ai avut fericita inspirație pentru a alege acest oraș pentru vacanță.

  • 1754
Novi Pazar

Una dintre surprizele oferite de prietenii de la Asociația Națională de Promovare a Serbiei și Organizației de Turism Raška, a fost incursiunea într-o zonă mai puțin cunoscută pentru români, dar cu un adevărat potențial turistic pentru turismul cultural, rural și spiritual internațional.

Districtul Raska ascunde o mulțime de obiective de interes turistic, fiecare cu o istorie care te va captiva și te va face să te întorci pentru a completa experiența unei trăiri inedite, în acord cu bucuria descoperirii de locuri minunate pentru suflet.

Novi Pazar, face parte din districtul Raška, este un oraș despre care nu știam mare lucru, dar pe care am învățat să-l apreciez, descoperind farmecul acestui loc.  L-am numit Istanbulul Serbiei, datorită asemănării străduțelor, magazinelor, cafenelelor și a voalului hijab specific femeilor musulmane. De fapt, populația din Novi Pazar este preponderent de etnie musulmană, într-o majoritate covârșitoare de peste 80%, ceea ce spune multe asupra vieții sociale din oraș. Însă, există o deplină armonie între musulmanii sârbi și sârbii ortodocși iar acest lucru se vede pretutindeni prin simplitatea vorbei și a portului. Grupuri de tineri care se distrează din orice, unele fete cu hijab, altele în pantaloni scurți si cu părul în vânt, bâieți care întrețin atmosfera și oferă înghețată partenerelor, copii care se joacă împreună sub supravegherea părinților, care fac schimb de impresii, fiind de etnii diferite, îți dai seama că este o societate sănătoasă care trăiește în armonie și se respectă reciproc.

Așa cum am spus, am simțit că sunt în Istanbul, cafea la nisip turceasă, tonete cu înghețată, magazine cu blugi, bijuterii din aur, ceasuri mai mult sau mai puțin de firmă, magazine de imbrăcăminte pentru musulmani, terase unde se poate servi ceai sau cafea, fără băuturi alcoolice, o mulțime de tarabe care oferă kebab "original", și patiserii având în vitrină tăvi imense cu baclavale sau mantije, preparat tradițional, un fel de mini-pateu umplut cu carne de vită. Există un mare bazar, care atunci când am fost noi era închis. Acolo cu 10 euro îți cumperi o pereche de pantaloni si tricou. Iar dacă mai pui 5 euro, găsești și încălțăminte de vară, după spusele ghidului care ne-a făcut oarecum în ciudă.

Însă Novi Pazar este recunoscut ca un liant între etniile musulmane și ortodoxe, aici fiind localizate numeroase moschei și biserici,, construite cu multe secole în urmă.

O vizită în Novi Pazar ar fi incompletă fără a vizita moscheea Amir-aga'shan, ridicată în secolul al XVII-lea și considerată una dintre cele mai vechi și bine conservate monumente din Serbia. N-am reușit să o vizităm la interior, fiind în reparații, însă am aflat o mulțime de lucruri interesante despre ea din explicațiile ghidului si a panourilor informative din curtea moscheei.

O altă moschee celebră, pe care de această dată am putut să o vizităm, este Gazi Sinan-Beg, un monument din secolul XVI care s-a confruntat cu o istorie dramatică, a ars din temelii, a fost reconstruită, a fost parțial distrusă în mai multe războaie, de fiecare dată a fost ridicată din nou, a servit ca depozit de cereale pe vremea comuniștilor, zidurile au fost din nou afectate de umezeală și mucegai, a avut loc o nouă recondiționare care s-a încheiat în 2016, în apropierea Ramadanului.

Moscheea este amplasată în parcul central al orașului, în apropierea zidurilor cetății turcești din secolul al XV-lea și cuprinde un centru educațional pentru tineret, o sală multimedia și o bibliotecă, pentru tinerii musulmani.

A treia moechee vizitată a fost Lejlek, însă și aceasta era în renovare, de aceea toate explicațiile le-am primit în exterior. Toate cele trei monumente musulmane, se află pe lista patrimoniului cultural din Serbia, iar faptul că pe două dintre ele le-am găsit în lucrări de renovare, denotă interesul sârbilor pentru protejarea și conservarea valorilor istorice. De remarcat faptul că în curtea moscheei există o grădiniță, unde părinții musulmani își pot aduce copiii pe timpul zilei.

Un alt punct de referință din centrul vechi la orașului este Isabeg Hamam, practic o baie turcească din secolul XV, având particularitatea că a putut fi folosită atât de femei cât și de bărbați, ceea ce este foarte rar pentru acest tip de băi. Hamamul era format din mai multe săli și fântâni din marmură, multe dintre ele nu mai există astăzi, însă se mai pot vedea sălile de așteptare și bazinele în care apa era încălzită, sau vestiarele cu sălile de odihnă. Se păstrează și cupolele cu deshideri hexagonale , fiecare cameră având o cupolă prin care razele soarelui puteau pătrunde cu ușurință.

Novi Pazar nu este recunoscut doar pentru monumentele specifice religiei musulmane, ci și pentru bisericile ortodoxe, majoritatea dintre ele incluse în Patrimoniul spiritual mondial UNESCO.

Am avut bucuria de a vizita cea mai veche biserică creștin ortodoxă din Raška, Petrova  sau biserica Sfântul Petru, amplasată pe un deal cu panoramă către Stari Ras, foarte aproape de Novi Pazar. A fost ridicată în secolul IX și aici a fost botezat Ștefan Nemanja, unul dintre cei mai mari domnitori sârbi dar și Sava al Serbiei, întemeietorul Bisericii Ortodoxe Sârbe. De remarcat câ în această biserică au fost găsite sculpturi grecești datând din sec. VI Î.E.N. dar și un mormânt regal, cam din aceași perioadă, cu măști din aur și podoabe din argint și vase din lut.

O altă biserică vizitată a fost Mănăstirea Sopoćani, inclusă de asemenea în patrimoniul mondial UNESCO, cunoscută pentru fresca Adormirea Maicii Domnului, declarată cea mai frumoasă frescă medievală la Expoziția Mondială de la Paris. Mânăstirea a fost construită în secolul al XIII lea, lângă Novi Pazar, este închinată Sfintei Treimi și a trecut printr-o istorie complicată, fiind asediată de mai multe ori, părăsită, jefuită reconsolidată. Aici își duc somnul de veci mai multe capete încoronate din Serbia. Râmâne un loc must see pentru creștinismul ortodox din Serbia, datorită frescelor care s-au păstrat uimitor, până în zilele noastre.

Manastirea Durdevi Stupovi, ridicată în secolul al XII-lea, este închinată Sfântului Gheorghe, fiind amplasată pe un deal de unde se poate admira orașul Novi Pazar, deține un sistem fortificat de ziduri înalte, iar biserica propriu zisă este formată dintr-o navă împărțită în trei părți, cu două turnuri masive din piatră. Încă se mai pot observa frescele originale, deși mănăstirea a fost arsă de mai multe ori de către turci și la fel ca majoritatea bisericilor creștin ortodoxe, a fost vandalizată, călugării alungați sau omorâți iar bisericile părădite în ruine.

Există numeroase obiective turistice în Novi Pazar, nu vă zgârciți cu timpul pentru a explora vechiul oraș sau Noul Bazar, experimentați gastronomia care aduce aminte de mâncarea din Istanbul, condimentată, cu multe arome, faceți cunoștință cu un stil de viață în care musulmanii trăiesc în armonie cu sârbii ortodocși. Iar dacă doriți o cazare, vă recomand hotelul Vrbak, pe care am avut ocazia să-l vizităm și să-i apreciem facilitățile. și serviciile.

O vacanță în districtul Raška și Novi Pazar ar fi incompletă fără o vizită la Castelul Maglič și la Tabăra de Vară de la Maglić Grad, locul în care vă puteți încărca cu  energie direct din natură cu un mod de viață simplu, alături de voluntari sosiți din toată lumea.

Iar dacă doriți să experimentați turismul rural, cât mai aproape în natură, recomand zona Kraljevo, unde există numeroase posibilități de cazare în vile cu 2-3 camere si bucătărie inclusă, la tarife fără concurență, adică 40-50 de euro/noapte.

Dar despre asta, într-un articol viitor.Las o galerie foto cu monumentele de cult și Novi Pazar, sper să vă determine să alegeți această zonă superbă, pentru că este altfel de ceea ce știți că există în Serbia.

Vezi tot albumul

Nu sunt comentarii.

Adaugă un comentariu

Pentru o vacanță de calitate…

Am redescoperit una dintre cele…

  • 23.04.2024 - 17:42
Cazanele Dunării - locul secret…

Cazanele Dunării este un loc unic…

  • 14.04.2024 - 20:16
Top 10 destinații turistice…

Pentru al doilea an consecutiv,…

  • 12.02.2024 - 19:03
Vitamină pentru suflet - Muzeul…

Curtișoara, locul unde tradițiile…

  • 03.02.2024 - 14:44
Hotel Viceroy , bijuteria de…

Singurul hotel de 5* de Kopaonik,…

  • 10.09.2023 - 15:00
Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc