Vitamină pentru suflet - Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj-Curtișoara,…

Vitamină pentru suflet - Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj

Curtișoara, locul unde tradițiile populare gorjene îți dezvăluie satul românesc într-un muzeu în aer liber.

  • 1441

Poate nimic nu bucură mai mult sufletul unui om decât o incursiune în satul gorjan,  unde te poți pierde în timp și spațiu prin tradițiile și monumentele cu motive populare țărănești  de patrimoniu, vizibile pe o suprafață întinsă, unde sunt reproduse aproape toate formele de relief.

Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, amplasat în localitatea Curtișoara, la doar 10 km de Târgu Jiu, este un  refugiu pentru suflet, locul în care poți cunoaște o parte din istoria și cultura populară gorjeană. O parte dintre casele țărănești cu vechime au fost strămutate aici, fiind recondiționate și puse în valoare, fiind practic salvate de  distrugerea necruțătoare a timpului.

Cula Cornoiu, ridicată în prima jumătate a secolului XVIII-lea, este una dintre cele mai mari și bine conservate construcții de acest tip din Oltenia. Denumită pe bună dreptate "Cea mai frumoasă și elegantă culă din Gorj", monumentul istoric  a fost renovat și pus în valoare la începutul anilor 70, născându-se astfel Muzeul Satului Gorjan.

Biserica din piatră "Sfântul Ioan Botezătorul", ctitorie a logofătului Cornea, are o vechime de mai bine de 200 de ani, a aprținut familiei Cornoiu până în momentul în care domeniul a fost vândut. A rezistat perioadei comuniste, fiind înclusă în Muzeul Satului în aer liber, oarecum ferită de priviri indiscrete. La fundație și temelie au fost folosiți bolovani de râu, iar la acoperiș sindrilă de lemn din brad, bătută la două rânduri.

Una dintre piesele centrale din Muzeul Arhitecturii Populare , este Cula Tătărescu, ridicată în jurul anului 1790 și care ulterior a fost cumpărată de fostul prim-ministru Gheorghe Tătărescu și soția acestuia, doamna Arethia.  Se pare că aici ar fi locuit pentru o perioadă scurtă de timp și Brâncuși, când a realizat ansamblul arhitectural din Târgu Jiu.

Dacă sunteți în Târgu Jiu sau doar prin trecere, încercați să nu ocoliți Muzeul Arhitecturii Populare, unde construcțiile țărănești din lemn, cu motive populare, țesături, unelte și ornamente populare, toate acestea într-un decor natural fantastic, vor purta privirile și sufletul  către  o lume a satului tradițional, în care probabil vom înțelege inspirația care a dat naștere operelor lui Brâncuși.

Iar dacă veți prinde unul dintre numeroasele evenimente care se desfășoară aici, atunci satisfacția va fi dublată de frumusețea acestui loc minunat.

Vezi tot albumul

Nu sunt comentarii.

Adaugă un comentariu

Pentru o vacanță de calitate…

Am redescoperit una dintre cele…

  • 23.04.2024 - 17:42
Cazanele Dunării - locul secret…

Cazanele Dunării este un loc unic…

  • 14.04.2024 - 20:16
Top 10 destinații turistice…

Pentru al doilea an consecutiv,…

  • 12.02.2024 - 19:03
Vitamină pentru suflet - Muzeul…

Curtișoara, locul unde tradițiile…

  • 03.02.2024 - 14:44
Hotel Viceroy , bijuteria de…

Singurul hotel de 5* de Kopaonik,…

  • 10.09.2023 - 15:00
Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc