We are on top!-Fundata, mica Elveție a României

We are on top!

Fundata, mica Elveție a României

  • 1523
Cheile Grădiștei, Fundata

Dacă n-ar fi existat nu s-ar povesti!

Poveștile frumoase sunt dezvăluite în locuri minunte care produc multă bucurie în suflet, care te întineresc și te fac să iubești natura, oamenii, tradițiile, obiceiurile.

Un astfel de loc  am descoperit între munții Piatra Craiului, Bucegi si Leaota, peisaj de basm, remediu natural pentru tot ceea ce înseamnă mângâiere sufletească și satisfacție, tărâm de poveste amplasat la cea mai mare altitudine din România, 1360 metri, într-un spațiu depresionar.

Fundata, căci despre acest sanctuar de frumusețe vorbim, este o localitatea cu cel mai curat aer din România, cu unele dintre cele mai superbe peisaje și multă istorie, încă vizibilă printre cele câteva case de vacanță sau pensiuni ridicate în ultimii ani.

Administrativ, Fundata este formată din satele Șirnea (primul sat turistic din România, încă din 1973), Fundata și Fundățica, iar din punct de vedere al reliefului face parte din culoarul Rucăr-Bran, cuprinzând  platforma Șirnea și platforma Fundata. Este hotarul dintre Transilvania și Muntenia, iar în trecut a fost granița dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească. Locuitorii din zonă spun că de foarte multe ori oamenii care trăiau in zonă, aveau casele în Tara Românească și grajdurile în Imperiu, astfel încât treceau frecvent granița pentru a merge dintr-o parte în alta. Clădirea fostei vămi se poate observa si astăzi, alături de monumentul primului ofițer al armatei române căzut la datorie în Primul Război Mondial, locotenent colonelul Gheeorghe Poenaru-Bordea, adjunctul comandantului Regimentului 30 Infanterie "Muscel". De altfel, Fundata, a fost prima localitate din Transilvania eliberată de armata română în Primul Război Mondial.

Se pare că denumirea "Fundata" vine de la "fundătură", având legătură cu caracteristicile geografice ale platformei Fundata,  cu orientare principală atipică pe axa nord-sud, dând impresia unui spațiu depresionar înalt, cu funcție de culoar.

Temperatura medie anuală  este de 4-6 grade, maxima record fiind de + 28 grd celsius în 1952  iar minima de - 26 grd în 1963. De altfel,  aici a existat  o statie meteorologică datorită topoclimatului cel mai uniform din tot culoarul Rucăr-Bran.

Sunt disponibile numeroase broșuri, pliante și articole în mediul on si offline care ne prezintă istoria locului, tradițiile, obiceiurile, gastronomia locală, principalele activități ale comunității de puțin peste o mie de locuitori. Nu voi pune accent pe ele, aș vrea în schimb să vă povestesc puțin despre activitatile turistice din Fundata, dacă aveți inspirația de a petrece clipe de relaxare acolo.

Ceea ce se poate remarca din primul moment după ce ai pășit în Fundata, este amplasarea caselor si a pensiunilor, la distanță unele de altele, răsfirate pe diverse dealuri, unde te poți relaxa în voie, fără a interacționa în vreun fel cu vecinii. Iar ceea ce pare cel mai important, este că localnicii cu sau fără pensiuni, posesorii de case de vacanță, par să formeze o comunitate bine sudată, în sprijinul turismului local, din ce în ce mai apreciat pe plan național.

Există drumuri asfaltate, de munte, înguste și cu refugii, dar sunt numeroase drumuri încă neasfaltate, în pantă, având curbe strânse, care pot crea probleme iarna, când sunt acoperite de zăpadă și de gheață. Fără un autoturism bine echipat pentru condiții de iarnă, poate fi dificil accesul în zonă. Dar poate este mai bine așa, să o păstrăm așa cum au descoperit-o străbunii noștri, fără a interveni într-un mod nefavorabil pentru mediu.

Ce poți face în Fundata?  Cam ceea ce poți face în oricare alt loc unde dorești să te relaxezi, să te bucuri de peisaje de basm, aer curat și multă liniște. Într-adevăr, marea majoritate a turiștilor aleg Fundata pentru relaxare, aer curat, liniște, plimbări pe ulițele satului, interacționări cu localnici sau pentru gastronomia locală. Multe dintre preparatele pregătite de gazde sunt de la producători locali, un deliciu culinar care se poate lăsa cu kilograme serioase în plus, dacă nu apelăm la  alternativele de mișcare disponibile în zonă.

Fundata este recunoscută pe plan național pentru practicarea schiului încă din perioada interbelică prin organizarea unor cursuri de schi pentru flăcăii din zonă, școală înființată de Principesa Ileana, fiica Reginei Maria. În perioada comunistă, Fundata a devenit cea mai importantă bază de selecție schi fond si biatlon pentru cluburile din judetul Brașov.

În Fundata există un Parc de Aventură, cu mai multe intrări și ieșiri, având o dificultate "începător -  mediu" , traseu care durează aproximativ 2 ore, dacă este parcurs în totalitate. Există un instructor care supraveghează și conduce buna desfășurare a activităților. Simultan, în parc pot intra în jur de 15 persoa persoane. 

Dacă vă doriți  o plimbare pe ulițele satului cu trăsura trasă de cai, fie iarna fie vara,  traseul este ales în functie de condițiile meteo și condițiile de drum. Se pot plimba maxim 4 persoane, iar plimbarea durează aproximativ 1 oră. 

Aveți posibilitatea de a cunoaște Fundata la pas, de a admira gospodăriile, arhitectura caselor, de a vizita cele două biserici ortodoxe din sat, cea veche, din 1830, din piatră,  fiind declarată Monument Istoric, având hramul "Adormirea Maicii Domnului" și cea nouă cu hramul "Sfântul Nicolae", ridicată în timpul celui de-al doilea Război Mondial, în 1943.

În comuna Fundata există un poligon pentru tir cu arcul, un panou de cățărare, închiriere de biciclete, inclusiv electrice, "Tour off road " pe dealurile din jur, traseu de 2 ore cu instructor si masină de asistență, tarif aproximativ 450 lei ptr 4 persoane în autoturisme Suzuki si Duster. Dacă vă doriți o tiroliană montană în tandem. aceasta este disponibilă pentru adulți și copii peste 14 ani. Tiroliana are o lungime de 500 metri si 50 metri înălțime . Traseul poate fi parcurs de 4 persoane în aceleși timp, este disponibil transfer cu mașini 4x4 până la punctul de plecare, iar durata traseului este de 10-15 minute/persoană. Tariful este de 70 lei/persoana, aici fiind inclusă și deplasarea cu auto la punctul de plecare. Se mai pot închiria ATV-uri, tariful acestora fiind în jur de 80 de lei/ora.

Printre excursiile care pot fi organizate aș putea aminti "Excursia la Lacul Fără Fund",  "Excursia pe Valea Cheii"  și "Excursia pe Vârful Leaota". Excursiile au o durată de aproximativ 4 ore si se adreseaza grupurilor  de 4-15 persoane.

Sunt disponibile trasee turistice cu plecare din Fundata către

 Bucegi

Șleaul Mândrului – Vârful Sântilie – Pietrele Albe – Strunga – Cabana Padina.  Durata este de 6-7 ore.

 Leaota

Fundata – Fundățica – durata 1 oră

Fundățica – Giuvala – Valea Vătarnița – Fundata – durata 3 ore

Fundățica – Valea Cheia – Podu Dâmboviței  – durata 2 ore

Fundata Șleaul Mândrului – Curmătura Fiarelor – durata 3-4 ore.

Fundata - Vf Sântilia - Curmătura Fiarelor- Vf. Leaota - Muntele Românescu - Cabana Leaota - durata 6 ore

 Moieciu de Sus

Fundata- Poiana Andolea si retur - durata 2 ore

Fundata - Valea Șerbești - Moieciu de Sus - durata 1 ora

Fundata- Moieciu de Sus - Chișători - Valea Grădiștei - Fundata - 4 ore

 Cheia

Fundata - Obârșia Văii Grădiștei - La Pajură - 1 ora

 Piatra Craiului

Fundata – Vâtarnița – Valea Muierii și retur – durata 3 ore

Drumul Branului spre sud (Fundata – Colții Vâtarniței – Valea Muierii  – Cheile Orății și retur) – durata 4 ore

Fundata – Valea Muierii – Dâmbovicioara – Peștera Dâmbovicioarei – Ciocanu – Șirnea – Fundata – durata 5 ore

Fundata – Curmătura Groapelor – Poiana Vlădușca – durata 5 ore și jumătate.

Fundata oferă și numeroase variante interesante de cazare,  tarifele țin cont de serviciile complexe oferite, dincolo de cazare si masă, turiștii au un ghid în persoana proprietarului pensiunii care le prezintă oportunitățile de relaxare din zonă și posibilitățile de petrecere a timpului liber, la pensiune sau în natură.. Tarifele variază funcție de condițiile de cazare și servicii, se situează   între 150 si 250 de lei, cu mic dejun inclus, însă majoritatea aleg opțional serviciile complete de masă oferite, datorită preparatelor bio specifice zonei. Carne afumată, caș afumat, brânza de burduf, bulz cu mămăligă, varză călită cu prăjială din carne de porc, de la proprietar sau producătorii locali.

Am avut privilegiul de a fi cazat într-una dintre cele mai frumoase pensiuni din Fundata, "La Vulturi", un adevărat cuib de vulturi cu o priveliște fabuloasă către Piatra Craiului, loc de poveste si de revenire pentru noi aventuri si relaxare. Despre experiența avută la această pensiune si despre gazdele noastre minunate, voi povesti într-un articol ulterior, pentru că este ceva deosebit, care trebuie povestit.

Fundata nu înseamnă doar peisaje de vis, pensiuni si excursii pe cele mai interesante cărări de munte, Fundata reprezintă un hub de evenimente naționale, tradiționale, așteptate an de an de localnici sau turiști.

Nedeia Munților - Sărbătoare pastorală tradițională denumită în trecut "Târg de două țări" ,la hotarul dintre Muntenia si Transilvania,  își propune să reînvie tradițiile locale si să prezinte comuna Fundata turiștilor cu varietatea și autenticitatea tradițiilor locale. Are loc în ziua sărbătoririi Sf. Ilie și este unul dintre cele mai de seamă evenimente, unde se prezintă obiceiurile și meșteșugurile tradiționale, costume populare, negustori cu produse gastronomice din gospodăriile proprii sau de la stână, momente artistice, povești frumoase și de dragoste.  Pentru că Nedeia Munților a pornit de la un cioban care a coborât de la stână pentru a aduce iubitei daruri, în ziua Sfântului Ilie, conform legendei festvalului.

Noaptea de Sânziene - În seara zilei de 23 iunie, după vecernicia Sf. Ioan Botezătorul, participanții la eveniment participă la cules de sânziene pentru a împleti coronițe. După aceea fetele aruncă coronițele peste case, dacă coronița va rămâne agățată și nu cade este semn că acolo ca avea loc în viitorul apropiat o nuntă. Festivalul continuă cu un program artistic de muzică și poezie, un foc de tabără, jocuri populare și o "cină ciobănească". Este noaptea când se deschid cerurile!

Măsura Laptelui - unul dintre cele mai importante evenimente ale comunei, o sărbătoare unde turiștii se pot bucura de specialitățile culinare ale localnicilor din satul Șirnea: bulz, balmuș, berbec în proțap, plăcinte, scovergi, brânză în coajă de brad, caș afumat, dulcețuri și țuică.  Măsura laptelui cuprinde parada portului popular, mulsul oilor și măsurarea laptelui, jocuri pastorale, întâlnirea fiilor satului si momente artistice din folclorul zonal.

Festivalul de Reconstituire Istorică Fundata 1916 -  Festival dedicat luptelor desfășurate în 1916 între armata română și armata germană.  Au loc reconstituiri ale bătăliilor din culoarul Rucăr-Bran-Brașov, vizitatorii putând admira actele de vitejie ale armatei române condusă de generalul Averescu. De asemenea, pasionații de reconstituri istorice trăiesc asemeni soldaților din primul război mondial, gătesc la cazan, fac instrucție de front, participă la antrenamente. Vizitatorii pot interacționa cu aceștia, pot face poze, se pot îmbrăca în uniformele armatei române sau germane, pot achiziționa diferite amintiri de la festival.

Nu știu dacă recomandările mele v-au determinat să programați o vacanță în Fundata, mi-aș dori să vă pot convinge, însă eu personal voi reveni cât de curând acolo, pentru că este locul unde m-am regăsit, unde am respirat cel mai curat aer si unde am putut admira cele mai frumoase peisaje. Este locul unde am fost la înălțime  și am trăit unele dintre cele mai frumoase experiențe de vacanță din România!

 

Vezi tot albumul

Nu sunt comentarii.

Adaugă un comentariu

De ce iubesc Sulina?

Sulina înseamnă acasă și întoarcerea…

  • 19.05.2024 - 10:05
Pentru o vacanță de calitate…

Am redescoperit una dintre cele…

  • 23.04.2024 - 17:42
Cazanele Dunării - locul secret…

Cazanele Dunării este un loc unic…

  • 14.04.2024 - 20:16
Top 10 destinații turistice…

Pentru al doilea an consecutiv,…

  • 12.02.2024 - 19:03
Vitamină pentru suflet - Muzeul…

Curtișoara, locul unde tradițiile…

  • 03.02.2024 - 14:44
Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc