Palić, una dintre cele mai vestite stațiuni din Serbia...-Palic…

Palić, una dintre cele mai vestite stațiuni din Serbia...

Palic este una dintre acele stațiuni în care te bucuri de liniște și ești răsfățat de peisajul de poveste din jurul lacului, balsam pentru sănătate.

  • 1786
Palić Lake

A fost o săptămână de vis în Serbia, o țară pe care cu cât o cunoști mai mult, cu atât de indrăgostești  și dorești să o vizitezi  mai des. Pe lângă binecunoscutul Belgrad, care pe mine m-a fascinat încă din 2013, când l-am vizitat prima dată și Kapaonik, poate cea mai cunoscută stațiune de schi din Serbia, am vizitat Subotica și Palić Lake, Semeteko Lake și Novi Pazar, moschei și mănăstiri ortodoxe intrate în patrimoniul Unesco, crame celebre, Castelul Maglic și tabăra de voulntari de la Maglicgrad a fost o surpriză plăcută. Despre toate acestea voi povesti pe parcursul mai multor episoade pentru că Serbia este un tărâm fantastic, cu oameni și locuri de poveste care merită cunoscute.

Dar acum aș vrea să încep cu prima destinație din Serbia - Palić.

Majoritatea impresiilor citite despre Palić indicau ca punct de plecare vestul României,  cu mașina personală prin Ungaria, pentru că granița cu Ungaria se află la doar 18 km. Noi am plecat dimineață din Constanța cu prietenii de la Direct Aeroport, apoi cu un zbor Tarom până în Belgrad, unde am fost direcționați către noul terminal al aeroportului. De aici, am fost așteptați de Simonida, unul dintre cei mai buni ghizi pe Serbia si de Slobodan, șofer de top, pentru VIP. Până la urmă echipa @TravelPro este VIP! :) Tot în parcarea aeroportului ne-am revăzut cu prietenii din Timișoara care au venit cu masina personală. Din aeroport am plecat către Palic, dar până să ajungem la destinație ne-am oprit pentru un prânz tradițional la Salas Jelen, un complex de vile construit tradițional, dar dotat modern, cu toate facilitățile unei vacanțe reușite. Voi posta câteva fotografii de acolo, este un complex rustic, înconjurat de foarte mult verde, piscină în aer liber, loc de joacă pentru copii, terasă și restaurant cu meniu tradițional, Camerele costă în jur de 25-40 de uro pe noapte, în funcție de numărul de paturi și dotări.

În Palić am avut cazarea la Hotel Vila Milord, o construcție în stil Art Nouveau, așa cum sunt majoritatea din această stațiune, clasificată la 4 stele, cu dotări și facilități pe măsură. N-am stat decât o noapte, dar am rămas plăcut impresionat de calitatea serviciilor, de confort, de verdele și liniștea din jur. Hotelul are piscină exterioară, piscină interioară, jacuzzi, saună, sală de conferințe, restaurant, lobby clasic cu pian, parcare generoasă, etc. Dar ceea ce impresionează maxim, este liniștea prezentă pretutindeni în jur și simfonia păsărelelor pe mai multe voci. O noapte de cazare este în jur de 90 de euro, cu mic dejun inclus.

N-am prea avut informații despre Palić, mi-a plăcut să le aflu de la Simonida în timp ce ne plimbam în parcul de pe malul lacului. Astfel am aflat că Palić face parte din regiunea Voivodina si aparține de orașul Subotica, aflat la 8 km distanță. Se pare că benediciile lacului Palić au fost descoperite încă din secolul XVII, datorită izvoarelor termale și proprietăților nămolului, pentru diferite afecțiuni medicale: boli de piele, reumatism, afectiuni ginecologice sau digestive. Palić Lake este una dintre cele mai atractive destinații de vacanță din Serbia, este asemănătoare cu Techirghiol de la noi, dar aici sunt mult mai multe clădiri istorice, majoritatea construite în stil Art Nouveau, după arhitecții maghiari, care și-au pus amprenta pe acest loc. De altfel, Simonida mi-a spus că o zonă asemănătoare sunt stațiunile din jurul lacului Balaton, din Ungaria.

Ce mi-a plăcut în Palić? În primul rând liniștea, chiar și mașinile se deplasau atât de ușor pentru a nu-i deranja pe cei care se plimbau la pas,  mi-au plăcut clădirile istorice, puse în valoare prin diferite proiecte pentru comunitate, majoritatea ca spații de cazare de lux, mult verde, statui, locuri de promenadă, terase, port nautic, multe flori și oameni care îți zâmbeau și te salutau, desi nu te-au văzut niciodată.

Legenda spune că lacul s-a format din lacrimile unui cioban pe nume Paul care si-a pierdut turma de oi, dar o altă legendă popularizată în Palić ne spune că același cioban a săpat un puț pentru oile sale și apa izvorâtă de acolo ar fi format lacul. Acum nu prea e clar ce s-a mai întâmplat cu lacrimile, dar fiecare legendă vinde și aduce plus valoare locului respectiv. Așa cum nu prea se întâmplă la noi.

Mi-ar plăcea să revin în Palić să experimentez o ieșire cu barca pe lac, sau să pot vizita grădina zoologică pe care n-am mai avut timp să o vedem. Sau să particip la festivalurile de film sau de muzică care au loc anual aici. Sau pur și simplu să mă bucur de liniște și de frumos.

Crama Winery Zvonko Bogdan pe care am vizitat-o a doua zi, este foarte aproape de lacul Palić, este o clădire modernă cu arhitectură în stil Art Nouveau, așa cum sunt majoritatea celor din zonă, impărțită în zona de producție și zona pentru degustare, amenajată modern, cu stil.și cu multe detalii  tradiționale.

Am fost întâmpinați de 8 cântăreți și un domn care asculta cântecul lor, statui, a căror poveste este că orice vizitator care ajunge aici, lasă în urmă toate gândurile și trăiește clipa, într-un decor boem cu muzică și vinuri care spun o poveste.

Restaurantul este minunat, o sală impunătoare cu picturi și candelabre elegante, la etaj separeuri discrete, o bibliotecă și lucrări de artă care pun în valoare acest loc plin de farmec. Se pare că primele încercări viticole au fost experimentate în urmă cu două secole, de atunci și până acum, gama de struguri fiind extinsă cu soiuri internaționale, pe lângă cele tradiționale autentice locale. Winery Zvonko Bogdan   este dotată cu tehnologie modernă, iar astăzi se produc aproape 400.000 sticle cu vin din struguri atent selecționați, de calitate superioară, care se vând excelent în toată Europa, 

Am avut plăcerea de a participa la o degustare a celor mai importante vinuri, cele din colecția 4 Konja Debela și 8 Tamburasa fiind dintre cele mai apreciate, Sauvignon Blanc sau Pinot Grigio. Efectiv este greu să decizi care vin a produs un efect magic asupra noastră, părerile au fost împărțite, la fel și preferințele pentru anumite soiuri. Dar a fost o experiență interesantă!

Las mai multe fotografii din Palić în galerie, cu speranța că într-o altă călătoie, voi completa experiența cu noi provocări din acest loc interesant.

Vezi tot albumul

Nu sunt comentarii.

Adaugă un comentariu

Pentru o vacanță de calitate…

Am redescoperit una dintre cele…

  • 23.04.2024 - 17:42
Cazanele Dunării - locul secret…

Cazanele Dunării este un loc unic…

  • 14.04.2024 - 20:16
Top 10 destinații turistice…

Pentru al doilea an consecutiv,…

  • 12.02.2024 - 19:03
Vitamină pentru suflet - Muzeul…

Curtișoara, locul unde tradițiile…

  • 03.02.2024 - 14:44
Hotel Viceroy , bijuteria de…

Singurul hotel de 5* de Kopaonik,…

  • 10.09.2023 - 15:00
Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc