Peleș, cel mai frumos castel din România!-Peleș, este cel mai…

Peleș, cel mai frumos castel din România!

Peleș, este cel mai frumos castel din România, bijuteria si emblema turistică a orașului Sinaia.

Castelul Peles si regele Carol I

Istoria orașului Sinaia este destul de bogată, dar se remarcă indeosebi prin Castelul Peleș, cel mai frumos castel din România si unul dintre cele mai atractive din lume, resedința de vară a regelui Carol I, primul rege al României, ridicat în mare măsură cu fonduri publice dar si proprii . Pe lângă el, personalitățile importante ale vremii si-au facut case de vacanță pentru a fi  in apropierea Casei Regale. Sinaia a fost o statiune privilegiata pentru mai marii vremii, aici existând incă de la sfârșitul secolului XIX numeroase hoteluri si vile, o bază de agrement, restaurante si ceainării, o școală de echitație și un hipodrom foarte apreciat de clasa politică a acelei perioade.

Ani de-a rândul, de la sfârșitul secolului al  XIX lea pana aproape de mijlocul secolului XX, la Peleș au fost luate cele mai importante decizii istorice, fiind o adevarată capitală de unde se emiteau decrete regale care apoi erau transmise Guvernului de la București si puterilor lumii.

Castelul Peleș, este de departe bijuteria si emblema orasului Sinaia, cel mai apreciat castel din România  si unul dintre cele mai frumoase monumente din lume, atat datorita valorii sale istorice cat mai ales pentru operele de arta existente in interior, majoritatea dintre ele lucrate de cei mai importanți meșteri ai vremii.

Castelul Peleș a fost construit în doar 8 ani , fiind inaugurat de Regele Carol I in anul 1883, destinat ca reședință de vară initial. O perioada familia regala a locuit permanent aici, au avut loc ședinte ale Consiliului de Coroană, aici au fost primiți cei mai de seamă conducători ai vremii respective, in frunte cu Împăratul Franz Joseph

De remarcat faptul că la începutul secolului, Peleșul a fost unicul Castel din Europa electrificat, iar de la sfârșitul secolului XIX a beneficiat de încălzire centrală, numărându-se printre cele mai moderne reședințe regale ale vremii. Un lucru interesant este faptul că în fundația castelului au fost îngropate primele monede românești cu chipul regelui Carol I, pe seama lor născându-se numeroase legende, unele dintre ele povestite de ghizii muzeului.

Castelul Peleș are 170 de incăperi, mai puțin de jumătate dintre acestea putând fi vizitate, dispune de o sala de teatru, hol de onoare, dormitorul regal, sala de consiliu, cabinetul de lucru, sala de arme, sala Florentina si sala Maura, toate acestea fiind impodobite cu lemn de tei, candelabre imense, oglinzi venetiene si vitralii deosebite, multe dintre aceste obiecte datând din secolul XV. De asemenea una dintre cele mai frumoase incaperi, sala de arme principala, adaposteste exponate unice in Romania, armuri si arme deosebite.

Domeniul Peleș include Pelișorul, reședință pentru regele Ferdinand si regina Maria, Foișorul, cabană de vânătoare pentru regele Carol, grajdurile regale și locuințele personalului, astăzi două hoteluri apreciate din incintă.

După alungarea regelui Mihai din țară, castelul a fost confiscat de comuniști, ulterior fiind declarat muzeu, dar în 1975 a fost închis publicului până după Revoluție, când a fost redeschis publicului.

Astăzi, cel mai important monument din România ne oferă o lecție de istorie remarcabilă despre familia regală a României, despre tradiții, valori și dragoste de țară.

Fotografiile postate sunt realizate în ani diferiți, o mare parte din zidul castelului necesită reparatii urgente, vă invit să admirați frumusețea acestei bijuterii regale, nutrind speranța că în viitoarul apropiat vor fi demarate lucrări de consolidare și de protecție.

Vezi tot albumul

Nu sunt comentarii.

Adaugă un comentariu

Cazanele Dunării - locul secret…

Cazanele Dunării este un loc unic…

  • 14.04.2024 - 20:16
Top 10 destinații turistice…

Pentru al doilea an consecutiv,…

  • 12.02.2024 - 19:03
Vitamină pentru suflet - Muzeul…

Curtișoara, locul unde tradițiile…

  • 03.02.2024 - 14:44
Hotel Viceroy , bijuteria de…

Singurul hotel de 5* de Kopaonik,…

  • 10.09.2023 - 15:00
Kopaonik stațiunea de 5* a…

"Viața este minunată pentru că…

  • 09.09.2023 - 14:25
Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc