Sărbătoarea Borșului de Pește din Delta Dunării, Crișan-Sărbătoarea…

Sărbătoarea Borșului de Pește din Delta Dunării, Crișan

Sărbătoarea Borsului de Pește de la Crișan, Delta Dunării, editia a IIIa

Unii ar spune că sunt nostalgic după evenimentele din Delta Dunării, alții că îmi place la nebunie peștele, eu pur si simplu cred că Delta Dunării este fabuloasă prin toată biodiversitatea ei, prin floră, faună, oameni, obiceiuri și tradiții sau evenimente gastronomice.

"Sărbătoarea Borșului de Pește din Delta Dunării", este unul dintre cele mai îndrăgite evenimente, ajuns în acest an la ediția cu numărul III, chiar dacă înăinte de 2019 au mai fost organizate, cred, șase ediții ale "Festivalului Borșului de Peste de la Crisan".

În esență, formatul a rămas același, standuri ale comunităților din Crișan, Caraorman si Mila 23, prezentând vizitatorilor rețete proprii de preparate deltaice, de la borșul pescăresc sau storceag, până la chiftelutele din pește, peștele prăjit, afumat sau chiar specialități, cum ar fi zacusca de sturion sau șubeica (o salată cu crap afumat).

Tradițiile populare, mesteșugărești ale comunităților de ruși-lipoveni, ucrainieni, greci, machidoni, români sunt prezentate sub formă de porturi populare, tablouri, lucrări de artizanat, etc. Poți pierde mult timp printre aceste exponate, dar câștigul pentru suflet este imens.

Momentele artistice sunt susținute de artiști din Delta Dunării, de ansambluri ale comunităților., dar si de trupe venite special pentru acest eveniment, aici nominalizând formația Direcția 5, invitată special în acest an.

Ceea ce este cu adevărat fermecător si care atrage atenția tuturor, este portul popular al comunităților și bucuria localnicelor de a se prezenta îmbrăcate astfel în acest moment de sărbătoare, de la femei în vârstă și până la copii fericiți să zburde în rochite populare impodobite cu flori.

Evident, ca la orice festival gastronomic, pe lângă preparatele pescărești deltaice, poți găsi si alte delicii tradițional românești, cum ar fi celebrii mititei, cotlet de porc sau pastramă. Toate potrivite cu soiuri de vin ales de la cramele Hamangia.

Asociația Delta Dunării s-a ocupat de promovarea acestui eveniment si a făcut-o într-un mod admirabil, ca de obicei. Eu îi mulțumesc pentru invitație și pentru posibilitatea de a mă bucura de un eveniment minunat, de care sunt îndrăgostit.

Iar pentru că o fotografie face cât o mie de cuvinte, las aici câteva instantanee de la evenimentul din acest an.

Pentru că am avut întrebări referitoare la cum se prepară borsul, las aici câteva detalii împărtășite de gospodinele din Crișan. Sigur, pe lângă aceste îngrediente se pune mult suflet și se condimentează cu ceva secrete din bunici, asta ca să reveniți în Crișan și să vă bucurați de un borș autentic deltaic.

Ingrediente necesare: cartofi, ceapă, ardei gras, roșii, leuștean, sare ulei și oțet. Un borș adevărat iese cu cât mai multe feluri de pește, crap, știucă, somn, șalău, caras, plătică.

Se fierb legumele după ce în prealabil s-au copt câteva minute pe jar, se pune puțină sare în ciorbă pentru ca zeama să fie sărată, peștele în general trage din sare. Apoi se pune peștele în ceaun, tăiat în bucăți potrivite și NU se mai amestecă pentru a împiedica fărămițarea lui. După 20 de minute se pune puțin oțet și câteva linguri de ulei. Când este gata se pune puțin pătrunjel și leuștean și se drege cu un ou.

Se prepară mujdeiul și se pregătesc platourile pentru borș. Se consumă întâi peștele cu mujdei de usturoi după gust, apoi se consumă zaeama cu mujdei, ardei iute și mămăligă.

Nu sunt comentarii.

Adaugă un comentariu

Pentru o vacanță de calitate…

Am redescoperit una dintre cele…

  • 23.04.2024 - 17:42
Cazanele Dunării - locul secret…

Cazanele Dunării este un loc unic…

  • 14.04.2024 - 20:16
Top 10 destinații turistice…

Pentru al doilea an consecutiv,…

  • 12.02.2024 - 19:03
Vitamină pentru suflet - Muzeul…

Curtișoara, locul unde tradițiile…

  • 03.02.2024 - 14:44
Hotel Viceroy , bijuteria de…

Singurul hotel de 5* de Kopaonik,…

  • 10.09.2023 - 15:00
Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc