Scurtă incursiune în Subotica-Subotica, unul dintre cele mai…

Scurtă incursiune în Subotica

Subotica, unul dintre cele mai frumoase orașe din Serbia

  • 1372
Subotica

Un sejur în Palic despre care am scris aici , ar fi incomplet fără o vizită în Subotica, capitala districtului  Bačka de Nord, din Provincia Autonomă Voivodina, cu o populație în care maghiarii sunt majoritari, urmați de sârbi și croați.

Istoria orașului este interesantă, iar dacă s-ar face un documentar despre Subotica, din evul mediu și până în prezent,, acesta ar fi un box office. Orașul a făcut parte din imperiul otoman, ,habsburgic și ungar, a cunoscut mai multe denumiri, etnicii maghiari, croați și turci au venit și au plecat, au plecat la un moment dat și sârbii, au revenit pe vremea Mariei Tereza  a Austriei când a fost proclamat oraș regal. Fiecare administrație a lăsat urme  în dezvoltarea orașului, iar dacă astăzi te plimbi pe străduțele pline cu povești, vei descoperi numeroase mărturii ale istoriei orașului, puse în valoare și exploatate turistic la maxim.

Cele mai emblematice clădiri din Subotica au fost construite în stil Art Nouveau, cu motive maghiare, îmbinând ornamentele tradiționale cu figuri simbolice  într-un stil inconfundabil.

Primăria din Subotica este de departe cea mai cunoscută clădire din oraș, construită în 1912 de către arhitecți maghiari, este o capodoperă a stilului Art Nouveau, cu o dispunere simetrică și un view impresionant asupra orașului, din turnul înalt de 76 metri.

Am avut șansa de a vizita Palatul Primăriei, unde am putut admira Marea Sală - sala de consiliu, decorată cu șaisprezece vitralii care constituie lucrări de artă unice ale conducătorilor austro ungari, mobilier din lemn sculptat, blazoane ale armatei imperiului, toate produc o stare de admirație din care ieși cu greu…

Punctul terminus a fost Turnul Primăriei, am urcat la 45 de metri, în zona de belvedere, de unde se poate admira tot orașul, iar în zilele senine se poate vedea  Szeged, din Ungaria. De la înălțimea turnului, îți dai seama cât de frumos este orașul, am putut admira Fântâna Albastră, Teatrul Național, Sinagoga, Catedrala Sfânta Tereza, Biserica ortodoxă și străzile pietonale din centrul orașului. Vă las să admirați fotografiile din galeria articolului.

Un alt obiectiv must see din Subotica, este Sinagoga, a doua ca mărime din Europa si unica din lume cu elemente Art Nouveau și vitralii impresionante. A fost construită de aceeași arhitecți care au ridicat Primăria și impresionează nu atât prin mărimea edificiului, cât mai ales prin interiorul modern, cu o boltă centrală susținută de 4 stâlpi având diferite ornamente aurite. Am fost impresionat de plăcuțele cu numele celor care au pierit în lagărele naziste și de numeroasele vitralii care împodobesc cupola centrală.

Incursiunea în Subotica nu se poate încheia fără a vizita Palatul Ferenc Raichle, după numele arhitectului care a construit pentru el acest edificiu cu rol de locuință personală și birou. Nu a făcut economie pentru nimic, a dat liber imaginației și a rescris regulile arhitecturale, dând naștere unei clădiri emblematice pentru Subotica, care astăzi servește ca Muzeu de Artă.

Subotica este un oraș verde, ai impresia că te plimbi într-un imens parc unde majoritatea clădirilor sunt construite în stil Art Nouveau, găsești numeroase statui, fântâni arteziene, terase și cafenele, oameni care îți zâmbesc. În plus n-am auzit nici un claxon sau oameni gălăgioși, aici există un respect reciproc care îți conferă un sentiment de siguranță și de bucurie că te afli acolo… Ah, si m-am văzut cu fratele muncitorului din Bratislava, care ieșit dintr-o gură de canalizare pierzând vremea, privind trecătorii. În Subotica, el întinde o mână către trecători. Evident, am dat mâna cu el…J

Subotica este un oraș pe care îl recomand pentru o vizită de cel puțin un weekend, pentru a admira și aprecia frumusețea orașului din Serbia, cu o populație majoritar maghiară.

Mai multe fotografii găsiți în galeria de mai jos.

Vezi tot albumul

Nu sunt comentarii.

Adaugă un comentariu

Pentru o vacanță de calitate…

Am redescoperit una dintre cele…

  • 23.04.2024 - 17:42
Cazanele Dunării - locul secret…

Cazanele Dunării este un loc unic…

  • 14.04.2024 - 20:16
Top 10 destinații turistice…

Pentru al doilea an consecutiv,…

  • 12.02.2024 - 19:03
Vitamină pentru suflet - Muzeul…

Curtișoara, locul unde tradițiile…

  • 03.02.2024 - 14:44
Hotel Viceroy , bijuteria de…

Singurul hotel de 5* de Kopaonik,…

  • 10.09.2023 - 15:00
Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc